10 oktober 2012

Escalivada (geroosterde groenten)

Tijdens onze vakantie op Menorca hebben we kennis gemaakt met het heerlijke gerecht escalivada. Escalivada blijkt een traditioneel Catalaans gerecht te zijn, waarbij de groenten oorspronkelijk op hete as (escalivar) worden geroosterd. In de zomer kun je de groenten natuurlijk op de barbecue roosteren, maar de oven doet z'n werk ook goed. Het is een heerlijk bijgerecht met een mediterrane smaak.

Bijgerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd: 5 minuten voorbereiding, 60-90 minuten oven, 5-10 minuten nabereiding

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 3 paprika's
  • 1 ui
  • olijfolie
  • peper en zout
  • azijn
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was de aubergines en de paprika's en haal de buitenste schil van de ui.
  3. Pak elke groente apart in in aluminiumfolie met toegevoegd olijfolie en zout.
  4. Leg de pakketjes in de oven en laat 60 - 90 minuten stoven.
  5. Haal de pakketjes uit de oven en laat ze afkoelen.
  6. Pel de paprika's en aubergines en verwijder de pitjes.
  7. Snijd de groenten in reepjes en maak ze aan met olijfolie, azijn, peper en zout.
Je kunt dit serveren bij gebakken of gekookte aardappels. Lekker met een stuk vis. Je kunt dit ook heel goed combineren met olijven, ansjovis, snippers Parmezaanse kaas of worst. De groenten zijn ook te pureren en dan als mousse te eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen